bekuplast pomáhá společnosti Auto Partner růst

Created by Monika Sojka | |   Optimalizace procesu

Společnost bekuplast podporuje provoz společnosti Auto Partner SA dodávkami plastových přepravních a skladovacích kontejnerů do jejího skladu v Bieruni ve Slezsku. Společnost Auto Partner je jedním z největších dovozců a distributorů náhradních dílů pro automobilový průmysl na polském trhu.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Společnost Auto Partner byla založena v roce 1993 a specializuje se na dovoz a distribuci náhradních dílů pro osobní a dodávkové automobily, motocykly, skútry a čtyřkolky. Spolupracuje s více než 350 dodavateli náhradních dílů v oblasti tzv. aftermarketu a také s dodavateli OEM z celého světa, včetně známých značek jako Bosch, Castrol a Continental.

Úspěch na náročném trhu

Od svého založení v roce 1993 a otevření prvního skladu o rozloze 200 m2 v Katovicích urazila společnost dlouhou cestu. V roce 2006 společnost přestěhovala své sídlo a logistické a distribuční centrum do slezského města Bierun a v následujících letech rozšířila své skladové prostory na více než 40 000 m2. Ve svých skladech - v Bieruni, Pruszkowě, Mysłowicích, Poznani a Praze - Auto Partner trvale skladuje více než 15,5 milionu náhradních dílů.

Zajištění odpovídající skladové infrastruktury a efektivní distribuční sítě je pro společnost, která zaznamenává dynamický růst prodeje a neustále rozšiřuje svůj sortiment, klíčové. Společnost obsluhuje téměř 90 000 zákazníků, kteří každý den podají v průměru 32 000 objednávek; disponuje více než 100 000 m2 celkové skladové plochy v Polsku, kde skladuje 20 milionů dílů; má k dispozici 30 000 paletových míst; zajišťuje dopravu na více než 700 místních trasách, na které denně vyjíždí 1 100 firemních dodávek a nákladních automobilů (najezdí celkem přibližně 5,5 milionu kilometrů měsíčně).

Automatizovaný sklad v Bieruni

V roce 2022 byla dokončena další investice společnosti Auto Partner do automatizace skladu v Bieruni. Tento nákladný počin byl pro společnost tohoto rozsahu provozu nezbytný; automatizace skladových prostor optimalizuje logistické náklady, zlepšuje fungování procesů a zajišťuje zvýšení celkové efektivity celé společnosti.

Dodavatelem úkolu byla společnost MPL Techma, která působí v oblasti průmyslové automatizace již 20 let a je dodavatelem řídicích systémů, mechanických konstrukcí a komplexních řešení pro stroje a výrobní linky.

Pro tuto konkrétní zakázku zhotovitel vytvořil sklad s 10 800 alokačními místy, kde se o plynulý chod skladové intralogistiky stará síť dopravníků a výtahů s vysokým stupněm automatizace. Systém se skládá ze dvou dílčích skladů s 20 skladovacími úrovněmi, výtahů s kapacitou 1 200 cyklů za hodinu, příjmových stanic umožňujících efektivní příjem zboží do skladu a vychystávacích stanic připravujících zboží objednané zákazníkem. Pro účely projektu společnost MPL Techma navíc implementovala systém SCADA, který díky spolupráci se skladovým informačním systémem (WMS) zákazníka umožňuje plnohodnotné sledování skladových operací a analýzu historických dat. Cílem investice, který byl beze zbytku splněn, byla úspora skladových prostor zvýšením hustoty balení zboží, snížení pracnosti vychystávání zboží, a to vše při současném zvýšení efektivity a přesnosti vychystávání. Kromě toho bylo eliminováno riziko poškození výrobků a zajištěna větší kontrola nad výrobky (díky snadné inventarizaci, trezorům a metodě FIFO - First In, First Out - při níž se zásoby pořízené jako první také jako první vydávají nebo prodávají).

Silně elektronizovaná skladová infrastruktura umožňuje společnosti dostat se rychle k zákazníkům v takzvaném režimu just-in-time, takže dodávky mohou být realizovány i několikrát denně. Udržení pořádku v takto složitém prostředí je možné díky integrovaným IT nástrojům, které řídí celý dodavatelský řetězec a logistickou infrastrukturu.

Bekuplast přidává cihlu

Od roku 2021 spolupracuje společnost bekuplast, uznávaný výrobce plastových přepravních a skladovacích kontejnerů, se společností Auto Partner a zákazník ji pověřil dodáním kontejnerů na míru pro podporu automatizovaného skladového prostoru. Ty jsou velmi důležitým prvkem skladové infrastruktury; díky jejich správnému výběru pro druh skladovaného zboží a způsob skladování zajišťují zefektivnění procesů, aniž by bylo nutné rozšiřovat počet zaměstnanců nebo skladovací plochu. Kromě toho usnadňují udržování pořádku ve skladu, zjednodušují přepravu a skladování různých předmětů a díky své pevnosti a odolnosti chrání náklad před poškozením. Na přání zákazníka dodala společnost bekuplast do skladu v Bieruni dva typy kontejnerů: contecline a silverline.

Kontejnery contecline a silverline pro společnost Auto Partner

Specializované kontejnery contecline jsou určeny pro automatizované sklady malých dílů vybavené kyvadlovými dopravními systémy. Ve skladech AKL (automatizované sklady malých dílů) je paletová přeprava typická pro manipulaci s objemnými výrobky nahrazena plastovými kontejnery. Řada contecline splňuje všechny požadavky na moderní skladové dopravníky a skladovací techniku. Boxy jsou vyrobeny z polypropylenu a vyznačují se vysokou odolností a po použití jsou recyklovatelné. Další důležitou výhodou je, že kontejnery se snadno udržují v čistotě (lze je mýt v automatických myčkách) a lze je stohovat.

Kontejnery řady contecline jsou vybaveny obvodově uzavřenou základnou miniload; díky tomu jsou kontejnery i přes svou nízkou hmotnost prázdné vysoce odolné a mohou přepravovat výrobky o hmotnosti až 50 kg, aniž by došlo k poškození konstrukce. Speciální konstrukce základny rovněž zajišťuje ideální provozní vlastnosti a nízkou hladinu hluku při přepravě na dopravnících. Plynulá přeprava na automatických linkách je možná také díky stabilní dvoustěnné rohové konstrukci, která je ideální pro překonávání zatáček.

Kontejnery Silverline mají zesílené dno a jsou určeny pro sklady a distribuční centra AKL; jsou určeny pro regálová manipulační zařízení: pásové dopravníky a teleskopickou a uchopovací techniku. Jsou vyrobeny z polypropylenu a vyznačují se stabilní konstrukcí a výjimečnou pevností; jsou odolné proti deformaci a rozbití; díky upraveným hranám, speciálnímu voštinovému designu a zaobleným rohům vytvářejí v přepravních úsecích nízkou hladinu hluku; odolávají teplotám od -20 °C do +60 °C a v neposlední řadě jsou 100% recyklovatelné. Jsou k dispozici v řadě velikostí a v konstrukčních řešeních na míru a vyznačují se podobnou univerzálností jako kontejnery contecline.

kontejnery bekuplast: důležitý dílek v logistické skládačce

Logistické řetězce jsou velmi složitým procesem. Pro jejich hladké fungování je nutná efektivní koordinace na mnoha úrovních: objednávání, skladování a distribuce. Pokud se na některé z těchto úrovní začne něco kazit, zvyšuje se riziko zpoždění dodávek, nespokojenosti zákazníků a ztracených objednávek. Proto musí každý dílek logistické skládačky fungovat bezchybně. Společnost bekuplast již léta dbá na to, aby její odolné a všestranné skladovací a přepravní kontejnery do tohoto procesu dokonale zapadaly.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista