Jak se změní 1 až 2x rentabilita přepravy vašeho chleba?

Created by Monika Sojka | |   Optimalizace procesu

Každý rok se při přepravě zničí 35 až 40 tun potravin. Je to jako kdyby se přepravovalo 1 500 až 2 000 kamionů chleba nebo cukrářských výrobků - přepravují se výrobky, které jsou zcela nepoužitelné. Proč k tomu dochází?

Jedním z hlavních důvodů je nevhodný obal, který na jedné straně neposkytuje dostatečnou ochranu samotným výrobkům. Na druhé straně se velmi rychle opotřebovávají, což znamená, že jejich cyklus použití (rotace) je omezen na maximálně několik použití (velmi často se jedná o tzv. jednorázové výrobky).

 

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Jste majitelem, manažerem nebo jiným profesionálem odpovědným za skladování a přepravu pečiva nebo cukrovinek? Zajímá vás, jak můžete účinně chránit přepravované pečivo a zároveň snížit náklady na skladování a přepravu? Nápovědu najdete v tomto článku.

Jak se přepravují pekařské a cukrářské výrobky?

Pokud patříte k naprosté většině obchodníků s pečivem a cukrovinkami, jistě používáte pro většinu nebo všechny své výrobky kartonové krabice. Není divu. Vždyť takové papírové obaly jsou lehké a "na první pohled" relativně levné. - relativně levné. Je tu však jedno, i když poměrně značné "ALE", které znamená, že takové jednání v dlouhodobém horizontu znamená, že vaše firma může přijít i o desítky tisíc zlotých. O co se jedná? Především o jejich životnost.

Každý balíček musí urazit dlouhou cestu, než se dostane ke konečnému příjemci (spotřebiteli nebo na prodejní místo). Od výroby, přes sklady (chladírny), dodávková auta až na pulty obchodů. Jak už asi tušíte, na každém z těchto míst je vystaven poškození, které v případě papírových výrobků není nijak zvlášť obtížné. V mnoha situacích stačí pouhý 1 takový cyklus, aby se kartony staly vhodnými pouze k likvidaci nebo v pozitivnější variantě k recyklaci.

Jak lze tyto ztráty snížit - aniž by se cokoli ztratilo na kvalitě a bezpečnosti přepravy?

Odpověď na tuto otázku spočívá v jedné, ale velmi důležité změně ve způsobu balení výrobků. A sice, že namísto jejich ukládání jako dosud - tedy přímo do často jednorázových kartonových krabic - jednoduše zvolíte odolnější a univerzálnější plastové obaly, které bude vaše společnost používat po dlouhá léta.

Proč se zbavit kartonových krabic ve prospěch plastových obalů?

Zatímco:

  • Kartonové nádoby na pečivo jsou lehké, ale také velmi křehké, takže se rychle deformují, poškozují a jsou nepoužitelné.
  • Kartonové obaly na pečivo jsou také levné, ale obvykle na jedno použití. Jejich krátká životnost (maximálně 2 až 3 měsíce) znamená, že musíte prakticky každou chvíli objednávat nové, což z dlouhodobého hlediska generuje obrovské náklady.

Takový krok vám přinese dvě klíčové výhody:

  • Za prvé, opakované použití. Na rozdíl od lepenky, kterou použijete pouze jednou, vám každá plastová nádoba umožní absolvovat až 2 000 přepravních cyklů.
  • Za druhé - trvanlivost. Plastové kontejnery jsou robustní, mimořádně odolné proti rozbití a deformaci, a navíc jsou zcela chráněny proti vlhkosti. Pokud se zašpiní - jednoduše je umyjte, aby byly opět vhodné k pravidelnému používání.

Vyplatí se vůbec tato změna? Pojďme si to spočítat.

Předpokládejme, že zatímco každá nádoba z kartonu stojí vaši firmu přibližně 0,5 PLN - za jednu plastovou nádobu zaplatíte přibližně 19 PLN. Na první "pohled" se rozdíl zdá být poměrně značný, ale pokud uvážíte dobu jejich používání - rychle si uvědomíte, že "levnější" neznamená "lepší". Předpokládejme, že vaše pekárna nebo cukrárna každý měsíc vyrobí pečivo, které jde do 1 000 balení.

V případě kartonových krabic (které, připomeňme, jsou obvykle na jedno použití) to znamená, že každý měsíc musíte také vynaložit až 500 PLN na nákup dalších krabic (připomeňme, že průměrná cena 1 krabice je asi 50 centů). Pro zjednodušení příkladu pomineme náročnost skladování nebo problémy vyplývající ze zajištění plynulého zásobování těmito kartony. To znamená, že za jeden rok vám vzniknou náklady ve výši 6 000 PLN, které v průběhu 6 let vzrostou na značnou částku - až 36 000 PLN. V případě plastových obalů je počáteční investice, ano - je o něco vyšší. Musíte totiž vynaložit přibližně 19 000 PLN (1 balení představuje investici ve výši 19 PLN). Na druhou stranu je však třeba mít na paměti, že se jedná o jednorázový výdaj, který vynaložíte pouze jednou za celé období až 6 let.

Výdaje na plastové obaly (19 000 PLN) jsou nižší než 1/2 částky, kterou musíte vynaložit na kartonové obaly (36 000 PLN). Jak si můžete snadno spočítat - nákup plastových obalů na chléb je téměř 2krát výhodnější než investice do těchto výrobků z kartonu.

Chcete ušetřit na obalech, snížit množství odpadu a zároveň neztratit nic na kvalitě svého pečiva?

Pokud je odpověď kladná, pak vás jistě zaujme náš model určený na podporu pekáren a cukráren - tzv.

perforované nádoby z řady basicline

. Kromě robustní konstrukce, která umožňuje několik tisíc cyklů (od 5 do celých 7 let bezproblémového používání!), nabízejí nádoby bekuplast také stabilní a ergonomický design. Díky nim je skladování i mnoha kontejnerů bezpečné, zatímco jejich přemisťování je pohodlné a snadné. Každý z nich má speciální držadla a je navíc vybaven perforovanými stěnami.

Pro více informací navštivte naše webové stránky. Pokud potřebujete další podporu -

navštivte naši kontaktní stránku

a obraťte se na naše zkušené odborníky. Rádi se seznámíme s vašimi potřebami, abychom vám na jejich základě mohli nabídnout nejvhodnější a nejefektivnější kontejnery.

 

Příspěvek autora:

Monika Sojka - marketingový specialista