Správné označení skladu, tj. jaké barvy, tvary a symboly se používají?

Created by Monika Sojka |

Pracovníci, kteří se přesouvají z místa na místo, výrobky naskládané na těžkých paletách a umístěné vysoko nad zemí pomocí mechanizovaných nakládacích zařízení - to je každodenní život ve skladu. V takových podmínkách se zvyšuje riziko pracovních úrazů a zranění. Abychom je minimalizovali a zajistili maximální bezpečnost v areálu, je nutné mimo jiné řádně označit nebezpečné prostory, místa, kde dochází ke kontaktu osob a zařízení, a části hal, kde je zakázán pohyb chodců. Označení se může lišit barvami, tvary a symboly podle účelu značky a povahy sdělované informace.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Označení skladů spočívá v oddělení oblastí, ve kterých jsou pracovníci vystaveni různým rizikům. Značky by měly být jasné a čitelné, aby neuváděly pracovníky v omyl, a jejich úkolem je uspořádat prostor a organizaci provozu, snížit počet nebezpečných událostí a nehod a zvýšit efektivitu prováděných úkolů. Je třeba mít na paměti, že informační účinnost značek závisí především na znalosti a správné interpretaci signálů, které vyjadřují: za tímto účelem je nezbytné zajistit školení pracovníků o značkách používaných ve skladu.

Právní předpisy

V Polsku jsou konkrétní právní předpisy týkající se označování skladových prostor upraveny nařízením ministra práce a sociální politiky ze dne 26. září 1997 o obecných předpisech o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Vyžaduje, aby označení skladu upozorňovalo zaměstnance mimo jiné na nebezpečí související s pádem břemen z výšky nebo v pracovním prostoru; vychýlení nosných trámů konstrukcí používaných ke skladování zboží; srážky s vozidly, nárazy do regálů a zasažení zaměstnanců. Dalším dokumentem, který definuje podrobná pravidla pro používání systému výstražných značek ve skladu, je směrnice Evropské rady 92/58/EHS. Směrnice definuje, že účelem značení ve skladu je regulovat chování obsluhy a pomoci jí v určitých situacích přijmout vhodná opatření. Značky mají obvykle podobu systému barev, piktogramů, světelných panelů nebo zvukových signálů. Právní předpisy ukládají majiteli skladu povinnost zavést je zejména v případech, kdy existují nebezpečí, kterým nelze zabránit technickými ochrannými nebo organizačními opatřeními.

Jaké značky se ve skladu používají?

Účinné značení musí splňovat několik požadavků, včetně umístění, tvaru, barvy a uspořádání. Měly by být vyrobeny z materiálů odolných proti opotřebení a mít dostatečnou velikost, aby byla zajištěna jejich viditelnost a čitelnost (ze stejných důvodů by měly být umístěny ve správné výšce a na správném místě s ohledem na úhly pohledu). Směrnice EU stanovila barvy značek, které se používají ve skladovacích prostorách. Podle jejích pokynů:

  • červená barva se používá pro zákazové značky, výstražné signály, požární zařízení;
  • žlutá nebo oranžová: výstražné značky, místa, kde je třeba dbát zvláštní opatrnosti;
  • modrá barva: značky pro dodržování předpisů, místa, kde jsou povinné určité činnosti, osobní ochranné prostředky;
  • zelenou barvou: nouzové východy, značky první pomoci, místa, kde nehrozí nebezpečí. a překážky, které ztěžují jejich viditelnost).

Ve skladech se nejčastěji používají tyto značky:

  • zákazové značky v podobě kruhových tabulek s černým piktogramem na bílém pozadí. Značka by měla obsahovat červený diagonální pruh táhnoucí se zleva doprava a protínající piktogram;
  • výstražné značky trojúhelníkového tvaru s černým piktogramem na žlutém pozadí;
  • kruhové příkazové značky s bílým piktogramem na modrém pozadí;
  • značky nouzového východu nebo první pomoci ve tvaru obdélníkové nebo čtvercové značky s bílým piktogramem na zeleném pozadí;
  • požární značky ve tvaru obdélníku nebo čtverce s bílým piktogramem na červeném pozadí.

Výše zmíněná směrnice EU zmiňuje také několik dalších značek, které vyžadují upřesnění. Tak nádoby používané pro skladování nebezpečných látek a potrubí rozvádějící tyto látky musí být označeny žlutočernými nebo červenobílými pruhy, zatímco podlaha skladu musí být označena speciálními barvami na bázi pryskyřice nebo protiskluzovými lepicími páskami k ohraničení pracovních prostor. Kromě toho je nutné označit dopravní cesty pro vozidla souvislými pruhy jasně viditelné barvy (s ohledem na barvu podlahy), nejlépe bílé nebo žluté.

Světelné nebo zvukové značky

Ve skladech se používají také značky, které upozorňují na možné nebezpečí pomocí světelných a zvukových signálů. Je důležité zvolit vhodný zdroj světla - takový, který dobře kontrastuje s okolím, a je tedy snadno viditelný a identifikovatelný, ale neoslňuje. Značky tohoto typu jsou vzhledově podobné značkám, mají podobné tvary, barvy, piktogramy atd. jako ony. Značky s blikajícími světly se používají na nebezpečnějších místech nebo na místech vyžadujících zvýšenou pozornost. Frekvence blikání je pak přizpůsobena okolnostem, aby byla zaručena správná interpretace předávaných sdělení a aby nedošlo k záměně, zejména při použití více světelných značek. Světelná zařízení používaná k označení vážného nebezpečí by měla být pod zvláštním dohledem nebo by měla být vybavena pomocným světlem. Hlavní výhodou zvukových značek je okamžitý přenos sdělení se schopností oslovit více posluchačů. Důležité je, aby jejich úroveň hlasitosti převyšovala okolní hluk a byla slyšitelná, ale zároveň nezpůsobovala nepohodlí nebo bolest. Jedním z kódů stanovených ve směrnici EU je označení signálu vyzývajícího k evakuaci pomocí trvalého zvuku.

Označení na policích

Dalším typem je označení regálů, které má spíše informativní (než výstražný) charakter, což výrazně usnadňuje práci a umožňuje rychlejší přístup ke konkrétnímu zboží. Sklady se liší z hlediska organizace, takže každý regálový systém je navržen individuálně. Označení regálů může být realizováno pomocí písmen, čísel nebo barev a závisí na velikosti skladu a konkrétní činnosti podniku. Často se používá hierarchická struktura, která zohledňuje jednotky od největší (např. ulička) po nejmenší (např. paletový prostor). V tomto systému musí mít každý prvek skladu, od největšího po nejmenší, specifické označení. Podle potřeby lze použít regálové etikety, regálové etikety, šablony, stropní cedule nebo čárové kódy, zejména v moderních skladech využívajících systém WMS.

Označovat je třeba také obaly

Aby bylo možné každou zásobu uloženou ve skladu rychle najít a identifikovat, je nezbytné, aby byly obaly řádně označeny. V případě přepravních boxů je důležité používat vysoce odolné a trvanlivé štítky, které se nepoškodí vnějšími vlivy (např. oděrem, nárazy nebo čisticími prostředky). V ideálním případě by měly být vyrobeny z odolných plastů, jako je PVC nebo ABS, a navíc chráněny speciálním laminátem, který poskytuje ochranu proti poškození a agresivním chemikáliím. Tím je zajištěno, že informace na štítku zůstanou čitelné po mnoho let a že nebude problém přečíst údaje na něm obsažené.

Shrnutí

Správné označení skladu má zásadní význam pro jeho efektivní a bezpečný provoz. Pomáhá snižovat počet chyb, optimalizovat procesy, zvyšovat efektivitu a kontrolu nad zásobami. Je to klíčový prvek řízení logistiky, který zaručuje efektivní organizaci skladu. Nedodržení norem upravených zákonem může vést k řadě nebezpečných situací, zatímco správné označování je velmi účinným způsobem, jak zajistit efektivní provoz skladu a v konečném důsledku i spokojenost zákazníků.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka